Je wilt een nieuwe website laten maken voor je bedrijf. Hoe begin je dan? Je kunt direct een offerte aanvragen bij een webdesigner, maar de kans dat het op een teleurstelling uitdraait is dan vrij groot. Dit artikel beschrijft een aantal belangrijke vragen die je moet proberen te beantwoorden, voordat je een offerte aanvraagt om een nieuwe website te laten maken. Met deze informatie kunt je veel gerichter het gesprek aan gaan met de webdesigner en wordt de kans op succes ook veel groter.

Een nieuwe website laten maken – Het doel

De eerste en belangrijkste vraag is : “Waarom heb je een website nodig?” Als je antwoord niet veel verder komt dan dat iedereen een website heeft, probeer het dan eens met een aantal deelvragen :

  • Wat wil je eigenlijk met de website bereiken?
  • Wanneer is het een succes?
  • Wat is de doelgroep?
  • Hoe past de nieuwe website binnen het totaal aan marketing en sales van je onderneming?
  • Wat verwacht je dat de bezoekers van de website gaan doen? Alleen informatie lezen over de onderneming of een promotiefilm bekijken? Een brochure downloaden of een offerte aanvragen?

Al deze vragen gaan over het doel van de website. Dat is het eerste dat je helder moet hebben. Spreek hier eens over met mensen in uw omgeving, en in tweede instantie ook met de webdesigner.

Een nieuwe website laten maken – De functionaliteit

nieuwe website laten makenAls het doel van de nieuwe website helder is, dan kun je een stap verder gaan. Vertaal de doelstellingen in één of meer functies voor je website. Wil je regelmatig zelf je teksten aanpassen dan is daarvoor een content management system (CMS) nodig. Heb je een porfolio, dan moet de nieuwe website daar een oplossing voor hebben. Wil je een nieuwsbrief of brochure versturen, dan zal de website een formulier moeten hebben waar de bezoekers hun naam en email adres kunnen achter laten. Hoe nauwkeuriger je deze functionele eisen kunt omschrijven, hoe beter de webdesigner daarop in kan spelen. Vergeet in dit stadium niet om na te denken van welke sociale media je gebruik gaat maken (Twitter, Facebook, Google+), en de mate waarin de nieuwe website kan meegroeien met je onderneming.

Een nieuwe website laten maken – kernwoorden en domeinnaam

nieuwe website - zoekwoordenVoor deze vraag moet je je verplaatsen in de positie van je toekomstige klanten. Hoe komen die op je nieuwe website terecht? Veel bezoekers van een website komen daar via zoekmachines zoals Google of Bing. De vraag is nu via welke zoekwoorden deze toekomstige klanten gaan zoeken.

Als je pas begonnen bent, dan zullen maar weinigen op je bedrijfsnaam gaan zoeken. “Firma Jansen” bijvoorbeeld is dan niet zo’n goede keuze. “Firma Jansen Tuinaanleg” is al wat beter als je werkzaam bent in de tuinaanleg. “Tuinaanleg + Plaatsnaam” biedt heel veel mogelijkheden, omdat het woord tuinaanleg ook nog veranderd kan worden in “Hovenier” of “Tuinadvies”.

Samen met je webdesigner kunje een selectie maken uit deze zoekwoorden, zodat je bedrijf op de juiste zoekwoorden gevonden gaat worden. Dit is een stukje vakwerk waarbij de hulp van een deskundige de beste resultaten zal opleveren. Wees daarom niet te snel met het vastleggen van het domein www.uweigennaam.nl

Een nieuwe website laten maken – het uiterlijk

het uiterlijk van je websiteWaarschijnlijk zie je in een (dag) droom de nieuwe website al voor je. Probeer dat vast te leggen. Welke kleuren vind je mooi? En welke kleuren juist niet? Wat moet de uitstraling worden van de nieuwe site : vrolijk, zakelijk, eenvoudig, kleurrijk? Probeer ook eens websites te vinden die je echt mooi vindt, of juist echt heel erg lelijk. Met een dergelijke keuze kun je je webdesigner op het juist spoor zetten om de éne geweldige website voor jouw onderneming te maken.

Over enige tijd zal ik een vervolg artikel onder de titel “De nieuwe website is klaar…. Wat nu?

Heb je vragen over dit artikel dan kun je die hieronder stellen of gebruik maken van het contactformulier. Wilt u een offerte aanvragen voor een nieuwe website, dan kan dat hier.

About Albert Hoogendoorn

Albert Hoogendoorn is de eigenaar van AH Webdevelopment, een jong bedrijf dat wordpress websites en webshops maakt voor (veelal startende) ondernemers, zzp-ers, particulieren en non-profit organisaties. Vraag een offerte aan. | Neem contact met me op.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *