Dit is het derde artikel in de serie over het optimaliseren van uw nieuwe WordPress website. Daarmee bedoel ik dat je website zo goed mogelijk gevonden moet worden bij de zoekmachines voor relevante zoekwoorden door WordPress op de correcte manier te gebruiken.

Hier vind je de vorige twee artikelen in deze serie:

De Nieuwe Website is Klaar : Wat Nu? – Introductie
Zoekmachine optimalisatie – Wat is dat?

Voor optimale vindbaarheid moet je Google en de andere zoekmachines laten weten waar je website over gaat. Dat kun je doen door de hieronder beschreven vijf elementen te implementeren in uw pagina’s en artikelen. Hoewel WordPress op zichzelf al een goede structuur biedt voor zoekmachine optimalisatie, is het gebruik van de volgende plugin een echte aanrader : Yoast SEO Plugin for WordPress

Wordpress SEO Plugin van Yoast

Op alle nieuwe websites die door AH Webdevelopment worden gemaakt, is deze plugin al geïnstalleerd en geconfigureerd. Maak je geen zorgen over alle instellingen van deze plugin. Dat is allemaal voor je gedaan. Maar als je een nieuwe pagina of een nieuw artikel gaat schrijven, dan kun je van de voordelen van deze plugin gebruik maken.

Stap 1: Optimaliseren van de URL (permalink)

Als ik een nieuw artikel schrijf op mijn website, dan begin ik altijd met het aanpassen van de permalink of URL. Op onderstaande afbeelding zie je wat ik hiermee bedoel :

nieuwe website optimaliseren
 • Ik zorg dat mijn zoekwoorden die van belang zijn voor het artikel in de permalink (URL) voorkomen
 • Ik verwijder alle stopwoorden zoals “op”, “een”, “is”, “de”, “van” enz.
nieuwe website optimaliseren

Pas op!  Verander de permalink (URL) van bestaande pagina’s niet op deze manier. Deze zijn al door Google geïndexeerd, dus dat betekent dat deze verandering zowel voor Google als voor bezoekers een erg vervelende “Error 404 : page not found” melding gaat geven.

Stap 2: Optimaliseren van de tekst

De tekst is het belangrijkste onderdeel van een pagina of artikel, dus zorg ervoor dat je zoekwoorden ook een paar maal voorkomen in de tekst. Overdrijf hierbij niet, want de tekst is in de eerste plaats bedoeld voor de bezoekers van de nieuwe website. Het telkens herhalen van zoekwoorden schaadt de leesbaarheid. Bovendien zijn de zoekmachines tegenwoordig zo “slim” dat ze dit soort spam (keyword stuffing) onmiddellijk ontdekken en zeker niet zullen belonen.

Hieronder een voorbeeld in het Engels zoals het niet moet. Gebruik je zoektermen alleen als ze ‘natuurlijk’ in de tekst passen.

keyword stuffing voor een nieuwe website

Denk verder aan de positieve ervaring van uw lezers door het gebruik van korte alinea’s, afwisseling van tekst en afbeeldingen en het gebruik van tussenkoppen.

Stap 3: Optimaliseren van afbeeldingen

De zoekmachines kunnen niet zien hoe mooi, kleurrijk of passend de afbeeldingen in uw tekst zijn. Gebruik daarom bij iedere afbeelding een duidelijke titel en omschrijving in de “alt-tekst”. Dit kun je doen bij het importeren van de afbeelding in je nieuwe WordPress website. Ook hierbij geldt, gebruik zoekwoorden waar mogelijk en overdrijf niet!

nieuwe website optimaliseren afbeeldingen

Stap 4: Optimaliseren van de titel

Een geoptimaliseerde titel is niet alleen van belang voor goede resultaten in de zoekmachines, maar het is ook van belang voor de gebruikers. Immers de titel is het meest opvallende element in de zoekresultaten. Een eenvoudig voorbeeld : ik wil een cake bakken.

titel van een nieuw artikel in SERP

Gebruik je zoekwoorden in de titel, en als het kan, zet ze helemaal vooraan. Hier komt de eerder genoemde SEO Plugin van Yoast om de hoek kijken. Ga naar het scherm waar je het artikel of de pagina bewerkt. Onder het artikel vind je een widget genaamd “WordPress SEO door Yoast”.  Hier staat een “snippet voorbeeld” hoe deze pagina in de Google resultaten getoond gaat worden.

Zonder aanpassingen is de titel in Google gelijk aan de titel van het artikel. In dit geval zou het moeten zijn:
“Een nieuwe website – Optimaliseren van pagina’s en artikelen”

De SEO Plugin van Yoast maakt het mogelijk om de titel naar behoeve aan te passen. In dit voorbeeld heb ik de titel aangepast naar: “Een nieuwe website optimaliseren – Hoe doe je dat?”

aanpassen titel van artikel in wordpress

En dan is het nu tijd voor het laatste element :

Stap 5 : Optimaliseren van beschrijving.

Het aanpassen van de beschrijving (Meta description) gaat op dezelfde manier als het aanpassen van de titel. Laten we het voorbeeld van “Hoe bak ik een cake” er nog eens bijpakken.

aanpassen meta description in wordpress

Als ik op zoek zou zijn naar duidelijke uitleg over het bakken van een cake, dan nodigt deze omschrijving niet uit om hierop te klikken. Standaard staat hier de eerste de eerste regel van het artikel. Een goed begin van een artikel is niet automatisch een goede omschrijving voor de zoekmachines!

De meeste mensen lezen deze (korte) omschrijving en beslissen op basis daarvan welke website ze gaan bezoeken. Het is dus belangrijk om de omschrijving zorgvuldig te schrijven.

Voor de “bak-een-cake” website zou ik de omschrijving als volgt aanpassen :
“Hoe bak ik een cake – Stap voor stap uitleg hoe je een cake kunt bakken. Een eenvoudig recept voor een heerlijk resultaat”

Voor dit artikel heb ik de omschrijving ook aangepast :

in wordpress aanpassen van meta description

Bedenk wel dat van de omschrijving alleen de eerste 156 karakters getoond worden!

Met deze vijf stappen zijn uw artikelen helemaal voorbereid om goed te scoren in de zoekmachines. Heb je nog vragen? Dan kun je die hieronder stellen, of stuur me een email.

About Albert Hoogendoorn

Albert Hoogendoorn is de eigenaar van AH Webdevelopment, een jong bedrijf dat wordpress websites en webshops maakt voor (veelal startende) ondernemers, zzp-ers, particulieren en non-profit organisaties. Vraag een offerte aan. | Neem contact met me op.

2 Responses to “Een nieuwe website – Optimaliseren van pagina’s en artikelen”

 1. Mau

  Bedankt voor de heldere uitleg Albert. Ik zit echter met een vraag. Als ik mijn homepage open heb, staat er in de tab van de browser “Your Seo optimized title”. Hoe verander ik deze?

  Beantwoorden
  • Albert Hoogendoorn

   Beste lezer.

   Bedankt voor je reactie.

   Als in de browser Tab “Your Seo optimized title” staat, dan doet mij dat denken aan een zin die in een template is gezet en nog aangepast moet worden. Hoe je dat moet doen is afhankelijk van het soort website dat je hebt.

   Als je een statische HTML website hebt, dan kun je dat aanpassen door in een teksteditor de betreffende pagina aan te passen. Je moet dan zoeken naar en dit veranderen in de omschrijving die je wilt.

   Heb je een WordPress site zonder de SEO plugin van Yoast, dan kun je dit aanpassen bij Instellingen/Algemeen. Heb je op je WordPress site wel de plugin van Yoast geinstalleerd, dan staat de werkwijze hierboven beschreven.

   Natuurlijk zijn er nog andere CMS systemen die allemaal hun eigen methode hebben. Dus als ik een exact antwoord op je vraag moet geven, dan moet ik toch echt weten met welk systeem je website is gemaakt.

   Groet
   Albert

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *