Ongeveer een week geleden publiceerde ik het eerste deel van serie artiken over mobiele websites. De aanleiding hiervoor was duidelijk, immers op 21 april 2015 veranderde Google zijn beleid met betrekking tot de vindbaarheid van websites in het algemeen. De algoritmes van de populaire zoekmachine zijn nu veel meer opgesteld in functie van het bedienen van de mobiele surfer. Responsive webdesign is een techniek die er voor zorgt dat je website door iedere gebruiker van het internet bekeken kan worden, ongeacht het gebruikt apparaat dat gebruikt wordt.

Responsive webdesign in de praktijk

In de praktijk betekent dat responsive webdesign zo werkt dat het niet uitmaakt of dat je je website op een pc, of op een mobiel apparaat zoals een tablet bekijkt. Responsive betekent niet meer of niet minder dan dat je website direct inspeelt op de situatie die zich in de realiteit voordoet. Dit houdt in dat responsive web design ervoor zorgt dat het formaat van je website en de functionaliteit ervan, aangepast worden al naargelang je site op een pc, een telefoon of een tablet bekeken wordt.

Hierbij zal bepaalde informatie die op een breed scherm naast elkaar wordt getoond, op een tablet of smartphone onder elkaar geplaatst worden. Ook worden afbeeldingen en font groter of kleiner met de grootte van het scherm.

Het bouwen van een dergelijke site neemt meer tijd in beslag omdat er werkelijk aan alle voorwaarden voldaan moet worden om ervoor te zorgen dat je content door iedereen bekeken kan worden. Aan  de andere kant heb je het voordeel dat je in plaats van een aparte klassieke site, een aparte app of een mobiele site, slechts éen site hoeft te laten ontwerpen.

Responsive webdesign is populair

Responsive webdesign is wellicht zo populair omdat het je de kans geeft om je website door iedereen te laten bekijken. Omdat er technisch gezien veel werk aan te pas komt, is het logisch dat niet iedereen zich aan responsive webdesign waagt. Het kan vrij ingewikkeld zijn om een website te maken met responsive webdesign. Bij AH Webdevelopment zijn we echter door de wol geverfd en zijn we trots dat we je alle technieken kunnen aanbieden om je website responsive te maken. Dit doen we door de inhoud, het design en de navigatie van je website zo aan te passen dat ze overal bekeken kan worden. Wil je een website laten maken die door iedereen bezocht kan worden, dan is het wellicht het beste idee om door ons een responsive webdesign te laten ontwikkelen. Wij bezitten over de nodige know how om je project tot een goed einde te brengen.

Het beste van responsive webdesign

Het voordeel van deze techniek is dat je slechts éen enkele website nodig hebt, om al je potentiële klanten te kunnen bereiken. Je hoeft ook maar een website te beheren om alle informatie over je bedrijf up to date te houden.

Ook op het gebied van zoekmachine optimalisatie (SEO) en marketing, zorgt responsive webdesign ervoor dat je slechts éen maal aan de slag hoeft te gaan. Op deze manier vang je twee vliegen in een klap!

De nadelen

Wat voor de éen een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Het belangrijkste nadeel van dit type design is, dat je website wel geschikt is voor mobiele apparaten, maar hiervoor niet geoptimaliseerd is. Speciale, aparte mobiele websites zijn daarentegen wel geoptimaliseerd voor mobiel gebruik.

Op technisch gebied willen wij je waarschuwen dat er nog oudere mobiele apparaten zijn waarvoor responsive webdesign niet geschikt is. We kunnen je wel met raad en daad bijstaan. Daarbij is er nog een beperking. Heb je al een ‘gewone’ website, dan is die over het algemeen niet zomaar resposive te maken. In dat geval moet je een aparte mobiele website laten maken. Hierover meer in het volgende artikel van deze serie.

Je responsive website mag dan wel bedoeld zijn voor zowel mobiel als klassiek gebruik, het kan zijn dat je gebruikers er anders over denken. Hier is het belangrijk om goed te onderzoeken wat de wensen van je gebruikers zijn. Het motto is dus: “Ken je doelgroep!”

About Albert Hoogendoorn

Albert Hoogendoorn is de eigenaar van AH Webdevelopment, een jong bedrijf dat wordpress websites en webshops maakt voor (veelal startende) ondernemers, zzp-ers, particulieren en non-profit organisaties. Vraag een offerte aan. | Neem contact met me op.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *